Volop
in beweging!

Wij zijn het Midzomergracht festival.

Het Midzomergracht festival is een jaarlijks terugkerende #celebration van onze LHBTI+ -gemeenschap. Het festival presenteert zich met een variëteit aan vermakelijke, inspirerende, sociale, tot nadenken stemmende en boeiende, culturele evenementen en optredens door heel Utrecht.

Ieder jaar kleurt Utrecht één week in alle kleuren van de regenboog binnen een exclusieve festivalsfeer. Het Midzomergracht festival is een belevenis en een feest waar mensen elkaar ontmoeten en waar vooroordelen worden weggenomen. Een feest voor iedereen; ongeacht leeftijd, gender of seksuele voorkeur. Want, iedereen is anders en juist die diversiteit maakt ons sterker. Een festival dat ook de stad Utrecht verbindt door middel van Cultuur, Educatie, Sport & Pride.

Helaas worden we dagelijks nog wereldwijd geconfronteerd met feiten en excessen waaruit blijkt dat de strijd om echte gelijkheid nog lang niet is gestreden. Het Midzomergracht festival ontleedt haar bestaansrecht dan ook aan die strijd tegen vooroordelen. Wij geloven dat niemand gediscrimineerd mag worden vanwege verschillen in etniciteit, gender, genderidentiteit en – uiting, religie of seksuele voorkeur.

Deze ‘diversity’ moet gevierd worden en wij doen dat. Samen met de stad Utrecht.

Vrijheid om te zijn wie je bent

Dat is onze boodschap.

‘Vrijheid om te zijn wie je bent’ loopt als een rode draad door het festival heen. Deze boodschap komt terug in voorstellingen in bioscopen, tijdens interviews in ons magazine en tijdens het openingsspektakel. Het is dus niet alleen maar feest tijdens het Midzomergracht festival. 

In onze boodschap geven wij mensen uit de LHBT+ gemeenschap het woord en ze delen met ons de pijn, frustraties maar ook hoe positief ze in het leven staan. Ze zijn het voorbeeld van onze state of mind “#celebrate who you are”.

Bekijk onze boodschap van editie 2019.

Bekijk film

Wat kan je verwachten?

Midzomergracht festival viert van 19 t/m 27 juni 2020 voor de 24ste keer diversiteit samen met de inwoners van Utrecht en bezoekers uit binnen- en buitenland.

8 dagen lang allerlei activiteiten op het gebied van cultuur, sport, debat en ontmoeting, bijzondere exposities en een uitgebreid openingsweekend. Door de fantastische, typisch Utrechtse sfeer is het aantrekkelijk voor een breed publiek.

Meer info

De 24e editie van het Midzomergracht festival start met een Grande opening; diverse acts, optredens en een straattheater in een exclusieve festivalsfeer op het bekende Domplein in Utrecht. Het Domplein wordt volledig omgetoverd tot festivalterrein met o.a. een grote openluchtbioscoop en een plek die plaats biedt aan vele inspirerende, sociale, boeiende en culturele evenementen.

Midzomergracht heeft een breed aanbod op het gebied van cultuur en amusement. Van roze films, tot feest, concerten en improvisatietheater, en van lezingen tot fototentoonstellingen.

Weinig scherpt daarnaast je mening zo fijn aan als een goed debat, gevoerd door welbespraakte mensen met goede argumenten. Ook tijdens andere activiteiten valt veel te leren. We werken samen met universiteiten, onder andere aan lezingen. Niet voor niets is educatie één van onze pijlers.

 Vele lokale ondernemers zijn betrokken om dit evenement tot een succes te maken. Ze organiseren, verkopen, sponsoren of doen gewoon lekker mee.

Voor sport kon je de laatste jaren terecht tijdens de doordeweekse activiteiten van sportverenigingen zoals Nat, Vlerk en Gay Squash Utrecht. Houd de website en social media in de gaten!

Het Midzomergracht festival heeft twee belangrijke doelen:

  • Het wil eens per jaar een podium zijn waarop alle Utrechtse LHBTI+-organisaties zich gemeenschappelijk kunnen presenteren.
  • Het wil de maatschappelijke tolerantie jegens seksuele diversiteit vergroten door de culturele aspecten ervan toegankelijk te maken voor een groot publiek.

De meeste programma-elementen worden georganiseerd door de bestaande roze (belangen)organisaties in Utrecht. Stichting de Overkant ondersteunt en coördineert, met onder andere programmering en locaties en met promotie via diverse kanalen, zoals deze site, Facebook (> 6000 volgers), Instagram (> 1200 volgers) en geprinte media.

Een aantal kernactiviteiten wordt met name door de vrijwilligers van Stichting de Overkant georganiseerd, zoals het openingsspektakel , de Businessdag en de Annie Brouwer-Korf middag.

Historie

Het Midzomergracht festival, al meer dan 20 jaar een toonaangevend festival in Utrecht

Het Midzomergracht festival is sinds 2013 geen ‘homocultureel festival’ meer. Utrecht en de wijde omgeving zijn namelijk kleurrijker en diverser dan wat je op basis van de term ‘homo’ zou kunnen denken. We vieren het festival daarom met ons motto:

All generations celebrate diversity together

In 1997 begon het Midzomergracht festival als tweedaags evenement om Utrecht te laten kennismaken met de vele mooie kanten van de homocultuur. Meteen bleek dat Midzomergracht ook aansloeg buiten de stad Utrecht. Duizenden mensen kwamen uit het hele land naar de Oudegracht, waar het spektakel op en rond de middeleeuwse werven plaatsvond. Reden genoeg om Midzomergracht in de jaren daarna een landelijke opzet te geven. Utrecht zette zich daarmee stevig op de Nederlandse ‘regenboogkaart’.

Vanaf 1999 werd Midzomergracht een cultureel festival dat een week duurde. Dat jaar startte het festival met een Mega Pann-feest en een internationaal volleybaltoernooi. Het werd afgesloten met een klassiek openluchtconcert en het traditionele Midzomergracht Spektakel. Tussendoor waren er een literaire avond, een filmfestijn, een MasterClass en een congres, een open podium, een historische roze stadswandeling en verscheidene sportwedstrijden. In de jaren die volgden, werd het programma van het festival steeds verder uitgebreid.

Op 5 mei 2002 ontving Stichting De Overkant, de vrijwilligersorganisatie achter het Midzomergracht festival, de Tolerantieprijs van de stad Utrecht – een serieuze mijlpaal en een erkenning voor het vergroten van tolerantie tegenover homoseksuele mannen en vrouwen. De Tolerantieprijs werd uitgereikt door de toenmalige burgemeester van Utrecht, mevrouw mr. A.H. Brouwer-Korf.

In 2005 stelde Stichting De Overkant een visiedocument op: ‘Diversiteit als drijfveer’. Een hoogtepunt van de week, het gratis toegankelijke spektakelfeest in de open lucht, vond plaats rondom een brug over de Oudegracht. In 2008 is een uitstapje gemaakt naar het ook sfeervolle plein bij de Jacobikerk, maar daarna werd de traditie van samen feesten op de gracht weer in ere hersteld.

In 2016 sloegen het jubilerende Midzomergracht festival en COC Midden-Nederland de handen ineen voor een eerste Utrechtse Walk of Love. Samen vierden we niet alleen de 20e editie van het festival, maar ook de seksuele diversiteit en genderdiversiteit, door met de grootste regenboogvlag van Nederland door de stad te lopen.

Op 17 juni 2017 voegde de samenwerkende Stichting Utrecht Canal Pride een nieuw hoofdstuk toe aan het festival. Tijdens het tiendaagse Midzomergracht festival organiseerden zij een bijzonder succesvolle eerste botenparade door de Utrechtse grachten. Het evenement trok meer dan 25.000 bezoekers. Burgemeester Jan van Zanen: “een nieuwe traditie is geboren”.

In 2018 is het Midzomergracht festival niet meer weg te denken uit Utrecht. Vrijwilligers organiseren en faciliteren nog altijd tien dagen vol exposities, workshops, theater, lezingen, literaire bijeenkomsten, debat, feest, film, sport, muziek en veel meer. Dat alles, hand in hand met de regenboog-organisaties en aangemoedigd door Utrechters en Utrechtenaren.

Word een Midzomergracht festival vrijwilliger

Be the reason somebody smiles today!
Vrijwilliger worden voor het Midzomergracht festival is een van de beste beslissingen die je kan maken. We kunnen alleen maar een geweldig festival neerzetten dankzij de hulp van vele vrijwilligers. Ook voor de editie van 2020 kunnen we alle hulp weer goed gebruiken.
Meld je dan nu aan!

Meer info

Sponsoren & partnerschap

Laat zien dat je ons steunt.

Het Midzomergracht festival biedt aan het bedrijfsleven vele mogelijkheden om de brede LHBTI+ -doelgroep te bereiken. Jouw bijdrage wordt voor 100% besteed aan het festival. Ben je geïnteresseerd in sponsoring? 
Dan maken we graag een afspraak om samen te bespreken welke sponsormogelijkheid het beste past bij jouw bedrijf. Uiteraard met een kopje koffie.

Samen maken we het Midzomergracht festival nog mooier.

Meer info