We kregen in die tijd wel meer prijzen, maar deze wilde je toch écht wel graag winnen.

Bijna iedereen in de Utrechtse LHBTI-community kent de feesten van PANN. De feesten, gericht op een gemengd publiek tussen grofweg 16 en 35 jaar zijn al jaren een begrip. Het zijn feesten met moderne muziek, en verrassende thema’s waarbij gelijkheid en ‘hokjes-vrij-denken’ de standaard zijn. Maar PANN is veel meer dan dat en juist daarom kreeg de stichting in 2011 de Annie Brouwer-Korfprijs.

“Super leuk dat ik de kans krijg om over mijn periode bij PANN te praten,” zegt Barry Roest. “Petra Luiken, in die tijd voorzitter van PANN is op wereldreis, dus ik grijp mijn kans!” In het bestuur, waar Barry van 2004 tot 2013 deel van uit maakte, richtte hij zich voornamelijk op de interne organisatie. Hij introduceerde onder meer de ‘vrijwilligerscontracten’, richtte de vrijwilligerscommissie op en organiseerde de welzijnsgesprekken voor de vrijwilligers, waarin zij konden vertellen waar hun ambities lagen, wat ze prettig vonden binnen PANN, maar ook waar zij nog mogelijkheden zagen. Achter de feesten van PANN zit een professionele organisatie.

Barry over zijn periode bij PANN: “Ik heb de ‘explosie’ mogen meemaken. Ik denk dat je dat gevoel wel kent: alles wat je met elkaar bedenkt, lukt. Nou ja, bijna alles. En lukte iets niet, dan wisten we het toch zo om te buigen dat we er wel iets positiefs mee behaalden. Het was een positieve flow waar we met z’n allen in zaten. We waren een hecht team: het bestuur als harde kern en een constante groep vrijwilligers die er vol overgave uithaalden wat er in zat.”

Maatschappelijke impact
De feesten en evenementen in het jubileumjaar 2009 waren een overduidelijk bewijs: in iedere provincie was een PANN-feest en de MEGA-PANN-feesten ontstonden. Ook was dit hét moment om de maatschappelijke rol van PANN weer eens onder de loep te nemen. “PANN was zo’n begrip geworden, stond zo sterk, dat we het belangrijk vonden om ons ook maatschappelijk sterker te profileren. Dit maatschappelijke aspect was altijd een beetje de achilleshiel bij PANN. We zijn van de feesten, daar zijn we trots op, de feesten zijn ‘geëmancipeerd’, maar we wilden deze emancipatie ook breder maatschappelijk zichtbaar maken.

Dit maatschappelijke aspect was altijd een beetje de achilleshiel bij PANN. We zijn van de feesten, daar zijn we trots op, de feesten zijn ‘geëmancipeerd’, maar we wilden deze emancipatie ook breder maatschappelijk zichtbaar maken.

Het COC wordt altijd gebeld, maar wij wilden ook wel gebeld worden. We kregen een stem in de LHBTI-adviescommissie voor de gemeente Utrecht.” Hoewel landelijk bekend, ligt de basis voor PANN in Utrecht: zeker tachtig procent van de vrijwilligers komt uit deze stad. Juist in Utrecht wilde PANN het maatschappelijk profiel sterker en zichtbaar neerzetten, met initiatieven voor LHBTI-vluchtelingen en jonge homoseksuelen en met evenementen met impact: “Heel indrukwekkend was bijvoorbeeld een grote flashmob op Utrecht Centraal, waarbij we met een grote groep dansten en daaropvolgend hand in hand, zwijgend, door het station liepen. De sfeer was geweldig, ongemakkelijk voor sommige toeschouwers, maar ook mooi en zeker impactvol.”

De uitreiking
De week voorafgaand aan onze nominatie voor de Annie Brouwer-Korfprijs hadden we op de Neude een groot evenement georganiseerd: het wereldrecord roze koek happen, waarbij de zichtbaarheid en integratie van het LHBTI-thema ons belangrijkste doel was. Hoewel de uitreiking op eigen ‘grondgebied’ was (tijdens een MEGA PANN-feest) kwam de prijs voor bestuur en vrijwilligers als een verrassing.

Barry: “Ik ben niet zo groot, maar tijdens de uitreiking voelde ik me echt heel groot! Juist omdat wij zo met dat maatschappelijke aspect bezig waren, was het voor ons echt een eer dat we deze prijs kregen. De prijs is een echte Utrechtse LHBTI-emancipatieprijs, wat aangeeft dat de stad Utrecht hier oog voor heeft, het belangrijk vindt en daar ook echt mee bezig is. We kregen in die tijd wel meerdere prijzen, maar deze wilde je toch écht wel graag winnen.” “Heel mooi was dat niet alleen het bestuur de ring kreeg, maar dat ook de harde kern van de vrijwilligers het driehoekje als hanger kregen.

Dat was zo gaaf: dat deze prijs uitdrukkelijk voor iedere medewerker van PANN was, voelde geweldig.

Het geldbedrag van de prijs is besteed aan maatschappelijk gerelateerde projecten: “Ons doel, PANN een sterker maatschappelijk betrokken profiel geven, werd beloond. PANN continueerde dit door als één van de belangrijkste initiatiefnemers de Roze Zaterdag in 2013 naar Utrecht te halen. Dit succesvolle evenement heeft de stad Utrecht binnen de landelijke LHBTI-community duidelijk op de kaart gezet.”

Barry is trots op PANN: “In de tijd dat ik in het bestuur zat, viel alles goed: de juiste mensen op de juiste plek, de feesten gingen sky high. Het was een grote speeltuin, waarin we alles konden proberen. Niet vrijblijvend, het is met honderd vrijwilligers en een begroting van enkele tonnen toch een middelgroot bedrijf, maar wel met continu dat fantastische gevoel dat alles lukt!”

Bekijk ook

Annie Brouwer Korf-prijs

Mevrouw mr. Annie Brouwer-Korf (1946 – 2017) was van 1999 tot 2008 burgemeester van Utrecht. In die periode heeft ze zich bijzonder ingezet voor de rechten van de lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen van de stad Utrecht en ver daarbuiten.

Sinds 2007 wordt daarom jaarlijks tijdens het Midzomergracht festival de Annie Brouwer-Korf prijs uitgereikt aan mensen die zich ook sterk maken voor de acceptatie en de zichtbaarheid van de roze gemeenschap in Utrecht. Ter ere van haar afscheid als burgemeester in 2007 was Annie Brouwer-Korf de eerste winnaar van de prijs.

Tekst: Gert Jan Makkinga
Fotografie: PANN archief