Theater AanZ maakt genderdiversiteit bespreekbaar
Tijdens het Midzomergracht Festival van 2016 won Theater AanZ de Annie Brouwer Korf-prijs. Met theatervoorstellingen zetten zij zich in voor de emancipatie en acceptatie van mensen in de LHBTI-gemeenschap. Met het gewonnen bedrag van 5000 euro heeft Theater AanZ voor HU-studenten van de Pabo vijf voorstellingen van ‘ID’ gespeeld, een stuk over genderdiversiteit.
De boodschap in het werk van Theater AanZ is: durf te zijn wie je bent. ID was één van de voorstellingen waarmee Theater AanZ op educatieve wijze gender en identiteitsontwikkeling bespreekbaar wilden maken. De voorstelling bestond uit ruim drie kwartier dans, muziek en acteerwerk, waarbij de acteurs vertelden over hun eigen ervaringen.
“Het waren fantastische voorstellingen met indrukwekkende nagesprekken, omdat deze voorstelling juist ook dáár moet staan, bij onze toekomstige pedagogen en leerkrachten. Bij hen begint het,” aldus Marian van Hoof, zakelijk en artistiek leider en schrijver van Theater AanZ. Uiteindelijk heeft AanZ tachtig voorstellingen van ID gespeeld. Dat waren er meer dan gepland. De voorstelling heeft met veel succes in het hele land gespeeld, met name voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool.
De doelgroep
Theater AanZ richt zich met de voorstellingen op leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs en leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Daarnaast speelt AanZ op lerarenopleidingen en HBO-scholen. Met het geld van de Annie Brouwer Korf-Prijs heeft AanZ zich specifiek gericht op de Utrechtse Pabo’s en Lerarenopleidingen. Toekomstige docenten zijn de ideale doelgroep voor de voorstellingen van AanZ. Want als je de mensen die voor de klas staan kunt laten zien dat het niet uitmaakt wat mannelijk of vrouwelijk is, dan kunnen zij dat hun leerlingen en studenten weer laten zien.
Want als je de mensen die voor de klas staan kunt laten zien dat het niet uitmaakt wat mannelijk of vrouwelijk is, dan kunnen zij dat hun leerlingen en studenten weer laten zien.
De Annie Brouwer-Korfprijs
Het winnen van de prijs heeft veel betekend voor AanZ. “Fantastisch om in Utrecht deze eer te krijgen. We speelden al een aantal jaren op heel veel scholen in Utrecht met onze voorstelling ‘Lokaal G1.25’ en werkte al veel en heel graag samen met onder meer de gemeente Utrecht en Movisie. Voor ons was de prijs een grote verrassing,” zegt Van Hoof.
”Het is een grote erkenning voor het werk dat we doen, voor de voorstellingen die we maken. Dat we hierdoor op de Pabo konden staan was fantastisch. En natuurlijk was het voor onze verdere promotie ook heel fijn!”
Van Hoof kende Annie Brouwer uit de tijd dat ze in Nijmegen een zeer gewaardeerde wethouder was. “Ik wist ook dat zij destijds tijdens de kaping bij De Punt in de trein heeft gezeten. Ik vond haar een zeer aimabele vrouw, die ook voor de LHBT-gemeenschap veel heeft betekend. Ik vond het een grote eer om uit haar handen de prijs te mogen ontvangen!”
Theater AanZ blijft zich met passie inzetten voor het bespreekbaar maken van seksuele en genderdiversiteit. AanZ weet met de juiste onderwerpen de juiste doelgroep te bereiken op een heel eigen manier. Momenteel spelen ze de voorstelling ‘Lokaal G1.25’ nog door het hele land, waaronder in Utrecht. De voorstelling ‘Leef’ spelen ze voor het MBO, ook door het hele land en in Utrecht op het ROC. Meer weten over Theater AanZ? Neem dan een kijkje op de website: www.theater-aanz.nl.
Annie Brouwer Korf-prijs
Mevrouw mr. Annie Brouwer-Korf (1946 – 2017) was van 1999 tot 2008 burgemeester van Utrecht. In die periode heeft ze zich bijzonder ingezet voor de rechten van de lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen van de stad Utrecht en ver daarbuiten.
Sinds 2007 wordt daarom jaarlijks tijdens het Midzomergracht festival de Annie Brouwer-Korf prijs uitgereikt aan mensen die zich ook sterk maken voor de acceptatie en de zichtbaarheid van de roze gemeenschap in Utrecht. Ter ere van haar afscheid als burgemeester in 2007 was Annie Brouwer-Korf de eerste winnaar van de prijs.
Tekst: Eva van der Meer
Fotografie: Wim Roelsma