#rozeouderen Frank van Laar

Midden in Utrecht en toch in een oase van rust wonen Frank van Laar (1950) en zijn partner Bart Post. Frank was vroeger eigenaar van de kookwinkel Potten & Pannen aan de Nachtegaalstraat hoek Maliebaan.

Hij en Bart wonen al 48 jaar om de hoek van de oude winkel. Wat vroeger het magazijn en de voorraadruimte voor melkproducten van Nutricia was, is nu een paleisje voor twee dat met oog voor smaak en detail is ingericht door Bart.

Rik van de Westelaken interviewt Frank in het kader van het thema van het Midzomergracht festival; ‘roze ouderen’. Daarnaast heeft Frank, als ‘roze oudere’ en als inwoner van Utrecht, een mooie kijk op diversiteit en uitkomen voor je seksualiteit. En dan met name hoe dat er in Utrecht aan toegaat. Nu en in het verleden.

Zo vertelt Frank over zijn arrestatie in 1966, toen hij op het Janskerkhof werd opgepakt door de politie in het kader van een plaatselijke verordening, maar eigenlijk gewoon “wegens het heen en weer drentelen op zoek naar een avontuurtje voor de ingang van de soos van het USC”, zoals Frank het zelf omschrijft.

Die gebeurtenis is direct de aanleiding voor zijn coming out. En die werd natuurlijk ook bekend bij
zijn ouders. Gelukkig was hun reactie allesbehalve negatief. Sterker nog; Frank werd voor een paar weken op talencursus gestuurd naar Spanje! “Nou, daar had ik uiteraard wel oren naar. Helemaal omdat ik daar dan ongestoord op avontuur kon gaan”. zoals Frank het vertelt aan Rik.

Geven en nemen
Frank en Bart leren elkaar kennen in 1968 tijdens een van de avonden binnen het COC en zijn sinds december 1970 een stel. Het geheim van hun relatie is het geven van vrijheid aan elkaar. “Vrijheid is geven en nemen. Elkaar niet willen veranderen”, aldus Frank.

In al die jaren daarna zien Frank en Bart veel gebeuren met de emancipatie van niet-hetero’s. Frank steekt zijn seksualiteit niet onder stoelen of banken en als hij later in zijn winkel Potten & Pannen staat, komen veel mensen bij hem om raad vragen. Bijvoorbeeld over het vermoeden
dat iemands zoon homoseksueel is en hoe zij daar als ouders mee om moeten gaan.

Een keer kwam er een vrouw binnen met een smoes over haar zoon. Later bleek dat ze toch vooral geïnteresseerd was in de wijze waarop Frank haar verder kon helpen met haar eigen ‘lesbisch’ zijn. “Tja, zo ging dat in die tijd”.

Frank spreekt in het interview verder dan ook openhartig over thema’s als eenzaamheid onder oudere homo’s, discriminatie, terug de kast in gaan en
hoe hij denkt dat oudere, en dan met name homoseksuelen, er zelf voor kunnen zorgen dat ze niet eenzaam worden. Ook vertelt Frank hoe hij en Bart op de barricades stonden voor homoacceptatie.

Franks advies aan de oudere alleenstaande homo: “Word actief, deel de kennis van jouw leven met anderen! Je moet er toch echt zelf op uit. Dansen op de Maliebaan!”

Bekijk ook

#rozeouderen is een initiatief van het Midzomergracht festival

De mensen die voor ons op de barricade hebben gestaan, gaan massaal terug de kast in als ze het verzorgingstehuis in gaan omdat een groot aantal medebewoners en verzorgend personeel het niet zo hebben op homo’s en lesbo’s. Er is nog veel te winnen voor de roze ouderen, en daarom vinden wij het belangrijk om er dit jaar extra aandacht aan te besteden.

Mede mogelijk gemaakt dankzij het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht en de Stadsschouwburg Utrecht. In het bijzonder bedanken wij Rik van de Westelaken, Frank van Laar, Riet Lammers en alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt.

Concept & identity: concept en zo
Crew: Maikel van der Laken en Joost Olsthoorn
Fotografie: Martijn Gijsbertsen
Visagie: 100%Joy