Judith Schuyf ontving in 2008 de allereerste Annie Brouwer-Korf prijs.

Judith Schuyf, historicus, archeoloog en adviseur bij Movisie, mocht in 2008 de allereerste Annie Brouwer-Korf prijs ontvangen uit handen van burgemeester Aleid Wolfsen. De prijs bestond toen nog niet uit een geldbedrag, maar uit een ring en een plexiglazen ketting, want Annie Brouwer-Korf was dol op exotische sieraden. ”De prijs gaf me het idee dat ik werkelijk met iets zinnigs bezig was (en ben) en gaf me de erkenning om nog jaren te kunnen doorgaan met onderzoek en projecten voor LHBT’s.”

Aan de wieg van Homostudies
Judith is al vanaf het verschijnen van haar proefschrift in 1994 over de recente geschiedenis van lesbische vrouwen in Nederland, hét gezicht van het wetenschappelijk onderzoek naar de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers) en in het bijzonder naar de gevolgen van oorlog en geweld voor hen. Aan de Universiteit Utrecht stond ze aan de wieg van Interfacultaire Werkgroep Homostudies en streed ze voor de toekenning van compensatiegelden voor oorlogsslachtoffers.

“Baanbrekend, onderbouwend en vasthoudend,” zegt Cees van Eijk, oud-voorzitter van Stichting de Overkant, de organisatie achter het Midzomergracht festival. “Ze was actief in het adviseren en volgen van (lokale) overheden over seksuele diversiteit en LHBT-beleid, onder meer voor roze ouderen, sport en transgenders. Ook was zij als adviseur verbonden aan het landelijk kennisinstituut voor het sociaal domein Movisie. In die rol deed zij driejaarlijks onderzoek naar het gemeentelijk homobeleid. Op basis hiervan werd in 2009 Utrecht uitgekozen tot de gemeente met het beste homo-emancipatiebeleid en won de gemeente Utrecht als eerste de roze lantaarnprijs.”

Een bezielde vrouw met een missie
“Mijn eerste kennismaking met Judith Schuyf dateert van 1989,” zegt Kees van den Berg, oud-beleidsadviseur LHBT-beleid van de Gemeente Utrecht. “Weliswaar niet in levende lijve, maar met haar werk. In dat jaar verscheen bij uitgeverij Veen het boek Homoseksualiteit in beeld dat zij samen met Petra Schedler had geschreven. Ik sta als model op de omslagfoto. In dit boek staat centraal hoe de media met homoseksualiteit omgaan en hoe de media gebruikt worden in het kader van homo-emancipatie. Eén van haar vele studies.”

“In een veel later stadium hebben we nauw samengewerkt aan het LHBTI-beleid binnen de Gemeente Utrecht. Judith als adviseur bij Movisie en ik als beleidsadviseur LHBTI bij de gemeente. Haar werkterrein was veelomvattend. Zo kwam er mede op haar initiatief in samenwerking met de gemeente Utrecht, de Vereniging Sport Utrecht en de Nederlandse Sport Alliantie in 2013 een campagne tot stand met de naam ‘Iedereen sport mee, homo of hetero’. In dat jaar werd door meerdere partijen actief gewerkt aan de voortgang van acceptatie in de sportwereld. De campagne droeg bij tot verbetering van de bewustwording in de Utrechtse sportwereld. Daar speelde Judith een belangrijke rol in. In de Utrechtse gemeentelijke Regenboogagenda wordt verbetering van LHBTI-acceptatie in de sportwereld nu blijvend opgenomen.”

“Ik heb de samenwerking met haar altijd prettig en doeltreffend gevonden. Ook nu ontmoeten we elkaar nog geregeld op LHBTI-gelieerde bijeenkomsten. Onlangs nog verleende zij haar medewerking aan de LHBTI-tentoonstelling ‘Vreemd Volk’ in het Volksbuurtmuseum. Kortom: een bezielde vrouw met een missie en een grote kennis van zaken die onnoemelijk veel betekent en heeft betekend voor de emancipatie van LHBTI’s.”

Publicatie na publicatie. Lezing na Lezing. Strijdvaardig en vasthoudend met altijd de feiten als basis. Een autoriteit op haar vakgebied. Waar vind je zo’n wetenschapper die kennis en kunde combineert met een missie?

Herinnering aan Annie Brouwer: belangeloos commitment
Judith Schuyfs eerste ontmoeting met Annie Brouwer-Korf dateert uit de tijd dat Annie nog burgemeester van Zutphen was. “Wij kwamen met een aantal mensen bijeen in het huis van de bekende oud-voorzitter van het COC Benno Premsela, het zal begin jaren negentig geweest zijn. Het ging over een publicatie of een tentoonstelling die gemaakt moest worden, ik weet niet eens meer waarover. Wat me toen al opviel van Annie was haar belangeloos commitment voor de goede zaak van de homo-emancipatie. En zo bleef dat. Als burgemeester van Amersfoort was ze iets meer uit het zicht van ons in Utrecht, maar gelukkig werd ze in 1999 ‘onze’ burgemeester. Ze bleef zich inzetten voor dat wat ze vond dat moest gebeuren. In 2005 was ze op de achtergrond heel instrumenteel in het faciliteren van de Eurogames in Utrecht, zodat die konden uitgroeien tot een groot, en vooral gezellig en veilig sportevenement,” aldus Judith Schuyf.

“Bij haar afscheid als burgemeester werd de Annie Brouwer-Korf prijs ingesteld. Tot mijn grote verassing was ik in 2008 (na Annie zelf) de eerste die de prijs kreeg ‘voor bijdragen aan de emancipatie en integratie van homoseksuele mannen en vrouwen in Utrecht en wijde omgeving’. Een beetje overdonderd, maar ook erg blij stond ik op die koude avond naast burgemeester Aleid Wolfsen op het podium naast de Jacobskerk. De prijs bestond toen nog niet uit een geldbedrag maar uit een ring en een plexiglazen ketting, want Annie was dol op exotische sieraden. De prijs gaf me het idee dat ik werkelijk met iets zinnigs bezig was (en ben) en gaf me de erkenning om nog jaren te kunnen doorgaan met onderzoek en projecten voor LHBT’s. Mede dank zij Annie.”

Bekijk ook

Annie Brouwer Korf-prijs

Mevrouw mr. Annie Brouwer-Korf (1946 – 2017) was van 1999 tot 2008 burgemeester van Utrecht. In die periode heeft ze zich bijzonder ingezet voor de rechten van de lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen van de stad Utrecht en ver daarbuiten.

Sinds 2007 wordt daarom jaarlijks tijdens het Midzomergracht festival de Annie Brouwer-Korf prijs uitgereikt aan mensen die zich ook sterk maken voor de acceptatie en de zichtbaarheid van de roze gemeenschap in Utrecht. Ter ere van haar afscheid als burgemeester in 2007 was Annie Brouwer-Korf de eerste winnaar van de prijs.

Tekst: Coen van der Ham
Fotografie: Elvin Boer