Ik ben vereerd dat ik de Annie Brouwer-Korf prijs heb gewonnen. Het is een soort erkenning

16 juni 2012. Geëmotioneerd staat hij op het podium. Feibe Zweers heeft zojuist de Annie Brouwer-Korfprijs in ontvangst genomen voor een jubelende menigte. De voormalig burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen reikt de prijs uit aan Feibe naar aanleiding van de vele, verschillende activiteiten waarbij Zweers betrokken is geweest.

‘Nou, ik was verbaasd dat ik genomineerd was,” zegt Feibe. Hij zit aan de bar van zijn club Bodytalk, de muren zijn bekleed met roze behang en twee grote kroonluchters hangen aan het plafond. Een groepje bezoekers drinkt rustig een drankje.

‘Tijdens de voorbereidingen van het Midzomergracht Festival 2012 werd ik naar de verzamelplek geroepen. Ik was één van de genomineerde prijswinnaars. De uitreiking was aan de Oudegracht. Eigenlijk kwam ik daar met tegenzin, want dat is niets voor mij. We stonden met z’n drieën op het podium en ik dacht: ‘Wat doe ik hier? Ik ga die prijs toch niet winnen.’

Feibe heeft zich in de vijfentwintig jaar voorafgaand aan de prijsuitreiking ingezet voor een ‘waslijst’ aan projecten om de acceptatie en emancipatie van de LHBT-community te bevorderen. Zo was hij bijvoorbeeld vanaf het begin van het Midzomergracht Festival in 1996 al betrokken bij de organisatie.

Vast ankerpunt voor LHBT-gemeenschap
‘Toen ik hoorde dat ik de prijs gewonnen had, stond ik verloren op het podium. Ik wist niet goed waarvoor ik werd geëerd. Ondertussen werd een rijtje dingen genoemd waarvoor ik me allemaal had ingezet. Ik knikte, terwijl ik bij sommige punten dacht: ‘oh ja, dat heb ik ook nog gedaan’. Het was een lange waslijst met dingen waarvan ik eigenlijk niet meer wist dat ik die allemaal gedaan had.

De jury noemt Feibe een vast ankerpunt in de homogemeenschap van Utrecht en een onvermoeibare ondersteuner van de homo-integratie en -emancipatie. Van alle projecten, waarvoor hij zich heeft ingezet, is hij erg trots op zijn bijdrage aan de organisatie van het grachtenspektakel van Midzomergracht. Maar het meest trots is hij op zijn zaak.

Het zijn van een ankerpunt voor de LHBT-ers is nu mijn belangrijkste taak. De Bodytalk is daarbij een safe haven, waarop ik zeer trots ben.

“Het zijn van een ankerpunt voor de LHBT-ers is nu mijn belangrijkste taak. De Bodytalk is daarbij een safe haven, waarop ik zeer trots ben. Ik ben dag en nacht bezig met de zaak. Buiten mijn normale taken, steek ik ook veel tijd in het mede-organiseren van Midzomergracht. De voorbereidingen zijn vaak veel stressen en hard werken. Er moet veel geregeld worden. Het resultaat is dan ook iets waarop ik trots ben. Ik praat dan vooral over de periode tot vier jaar geleden. De laatste vier jaar ben ik wat minder betrokken. Om financiële redenen heb ik aan de handrem getrokken en besteed ik wat meer taken uit.”

Oeuvreprijs
‘We bestaan als Bodytalk nu al dertig jaar. Je zou kunnen zeggen dat ik de ABK-prijs als een oeuvreprijs zie, maar ik blijf doorgaan. Het is geen afsluiting. Het gewonnen bedrag van de Annie Brouwer-Korf prijs heb ik destijds verdeeld onder verschillende organisaties, waaronder het project Cocktail van COC Midden-Nederland. Dit project heeft als doel het isolement van lesbische, homoseksuele, biseksuele en/of transgender-asielzoekers en vluchtelingen te doorbreken en hen op een veilige manier introduceren in de LHBT-gemeenschap.’

‘Maar het geld ging ook naar andere organisaties waarvan ik eigenlijk niet meer weet welke. Dat is nu ook lastig terug te vinden in de administratie, omdat het inmiddels al vijf jaar geleden is.’

‘Ik ben vereerd dat ik de prijs heb gewonnen. Het is een soort erkenning. Dit werk is geen vetpot, ik heb veel met verlies gewerkt en dan kan je twee dingen doen: op zoek naar een normale baan, of doorgaan. De ABK-prijs was daarom zeker een erkenning en een grote verassing.’

Het gewonnen bedrag van de Annie Brouwer-Korf prijs heeft Feibe destijds verdeeld onder verschillende organisaties die zich inzetten voor de LHBT-gemeenschap.

Betrokken persoonlijkheid
‘Het was heel leuk dat Annie zelf bij de prijsuitreiking was, dat was super. Ik kende haar nog vanuit Nijmegen, waar ik gestudeerd heb en waar zij toen wethouder was. Ze heeft daar een LHBT-klankbordgroep opgezet vanuit de gemeente.’

‘Ze was iemand die de LHBT-gemeenschap in allerlei dingen ondersteunde. In 2005, toen de Eurogames in Utrecht georganiseerd werden, heeft ze zich daarvoor hard gemaakt. Ze ging ook het jaar ervoor mee naar München om het stokje over te nemen van de burgemeester aldaar. En toen ze in 2007 zelf afscheid nam als burgemeester heeft het homomannenkoor Cantatori del Duomo daarbij opgetreden. Ze was gewoon een heel betrokken persoonlijkheid.’

* De twee andere genomineerden, USVV Odysseus’91 en Orpheus Regio Utrecht, ontvingen destijds elk een bedrag van € 1.000.

Bekijk ook

Annie Brouwer Korf-prijs

Mevrouw mr. Annie Brouwer-Korf (1946 – 2017) was van 1999 tot 2008 burgemeester van Utrecht. In die periode heeft ze zich bijzonder ingezet voor de rechten van de lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen van de stad Utrecht en ver daarbuiten.

Sinds 2007 wordt daarom jaarlijks tijdens het Midzomergracht festival de Annie Brouwer-Korf prijs uitgereikt aan mensen die zich ook sterk maken voor de acceptatie en de zichtbaarheid van de roze gemeenschap in Utrecht. Ter ere van haar afscheid als burgemeester in 2007 was Annie Brouwer-Korf de eerste winnaar van de prijs.

Tekst: Nick van Herk
Fotografie: Elvin Boer