We leggen de lat hoog voor mannen

Liefde moet gevierd worden… Maar dan moet je wel lekker in je vel zitten. En dat is lang niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Zeker niet voor ‘de man’, vindt Jeremy Heshof, eigenaar van ‘Praktijk voor Mannen’. “Onze maatschappij en de media leggen de lat hoog voor mannen. We moeten veel dingen zijn: zelfverzekerd, monogaam, stoer, succesvol, een goede minnaar en het liefst heteroseksueel. En als je dan tóch (ook) op mannen valt: graag mannelijk gedragen en er ‘niet mee te koop lopen’. Niet gek dat mannen van alle leeftijden onzeker kunnen worden en stress ervaren, want niemand kan daar allemaal aan voldoen.”

En Jeremy kan het weten, want hij heeft door de jaren heen hónderden gesprekken gevoerd met mannen die met zichzelf in de knoop zaten. Denk bijvoorbeeld aan twijfels over seksuele voorkeur, relatiestress, erectiestoornissen of teveel bezig zijn met porno… 

Anoniem vragen stellen
Tijdens het Midzomergracht festival geeft Jeremy een lezing/workshop waarin hij over zijn praktijk vertelt en diverse thema’s aansnijdt zoals relatietherapie, coming-out en seksueel misbruik. Hij laat ook diverse filmfragmenten zien. Jeremy zoekt ook de interactie met het publiek op. Tijdens de pauze kan men anoniem vragen opschrijven die hij dan behandelt. De lezing vindt plaats op 27 juni om 20:30 in de Kargadoor.
Meer informatie

Tickets

Zelfwaardering

De mannen die bij Jeremy komen geven vaak aan al bij verschillende psychologen te zijn geweest maar daar geen baat bij hadden. Dat komt volgens Jeremy met name doordat homo-en biseksuele mannen geen match met hun therapeut voelen en dat de reguliere hulpverlener teveel terugkijkt. ,,Ik kijk juist vooruit! Ik leer mijn cliënt de positieve dingen van het leven te zien en werk eraan dat ze beter in hun vel zitten. Positieve psychologie.’’ Dat neigt een beetje naar mindfulness. ,,Klopt, daar heeft het ook wel een link naar. En het is verbazingwekkend hoe snel en goed deze therapie helpt.” Die positieve psychologie komt ook terug in de behandelmethode ‘Vat van Zelfwaardering’ (Jeremy is gecertificeerd zelfstandig behandelaar, red.). Jeremy is erg enthousiast over de methode. “Er wordt geleerd regelmatig kleine zelfbelonende activiteiten en gedachten op te zoeken, waardoor er een andere mindset ontstaat. Je krijgt als het ware een positieve in plaats van een veroordelende relatie met jezelf.”

Zijn praktijk is er overigens voor álle mannen, dus ongeacht seksuele voorkeur en in het geval van relatietherapie is een vrouw als partner uiteraard ook welkom. “Iedereen is er welkom met vragen op het gebied van seksualiteit, werk, relaties en andere persoonlijke vragen. Veel mannen vinden het lastig om uit zichzelf over dit soort onderwerpen te praten en proberen zich staande te houden door -naar de omgeving- te doen alsof alles koek en ei is. Dat laatste is bij mij echt niet nodig: ik nodig je uit vooral jezelf te zijn.” De praktijkruimte naast zijn vrijstaande huis in Schaarsbergen bij Arnhem ademt dan ook vertrouwen uit. Een oase van rust noemt hij het. “Opvallend is dat met name de heteroseksuele mannen die mijn praktijk bezoeken vaak zeggen het bijzonder en waardevol te vinden dat ze bij mij kwetsbaar en onzeker ‘mogen’ zijn. Niet zelden wordt er door hen voor het eerst sinds lange tijd gehuild vanwege (verdrongen) verdriet over bijvoorbeeld een verstoorde relatie met de vader, seksverslaving, prostitutiebezoeken, erectiestoornissen of een partner die hen heeft verlaten.” Mannen zijn vaak te hard voor zichzelf, vindt Jeremy. “Man, durf te huilen!”

Acceptatie

Veel van de problemen die Jeremy behandelt gaan over seks en relaties. En helaas ook over acceptatie. Daar ligt volgens Jeremy weer dat stukje zelfwaardering waar zo hard aan moet worden gewerkt. “Dat begin bij opvoeding. Heel veel ouders geven aan okay te zijn met homoseksualiteit, maar spreek dit dan ook meermaals uit tegen je kind gedurende de opvoeding!” Ook op scholen is nog wel een inhaalslag te maken. “Leuk dat af en toe een lezing wordt gegeven, maar het moet veel vaker aan de orde komen.“ Jeremy geeft regelmatig lezingen en merkt dan dat stoere jongens zogenaamd grappige opmerkingen maken. “Ik zeg dan: een zelfverzekerde man pest niet! Hoe mooi is het als we elkaar meer op foute opmerkingen aanspreken. Vooral de -stoere- heteroman kan hierin nog wel leren.” Naast ouders en scholen ligt er ook een grotere verantwoordelijkheid bij de media, vindt Jeremy. “Homoseksuelen komen vaak alleen negatief in het nieuws. Hoogste tijd dat dat verandert!”

Jeremy kan nog wel úren doorvertellen over zijn vak. Hij praat er dan ook vol passie over. “Het geeft me echt een kick om zoveel mannen te kunnen helpen.” Het blijft dan wel bij praten, geeft hij aan. “Sommige mannen vragen of ik seks met ze wil hebben. Daar is één duidelijk antwoord op: Nee!”

Bekijk ook

Meer over Jeremy
De 45-jarige Jeremy woont samen met zijn partner Frederik en twee labradors in Schaarsbergen (Arnhem). Sinds twee jaar is hij de trotse vader van dochter Elin. Jeremy is graag buiten en geniet van wandelen, wielrennen en hardlopen. Kijkt graag een goede film of serie of luistert naar muziek. Staat (uiteraard) positief in het leven, is respectvol, scherp observerend en zit vol humor. Meer informatie over Jeremy op www.praktijkvoormannen.nl