Voormalig burgemeester Jan van Zanen ontvangt Annie Brouwer-Korf Prijs 2020 tijdens Utrecht Rainbow Festival

Utrecht, 11 oktober 2020 – In een aangepaste evenement setting ontvangt voormalig burgemeester van Utrecht Jan van Zanen via een live verbinding vanuit Den Haag tijdens het Utrecht Rainbow Festival in TivoliVredenburg de Annie Brouwer-Korf Prijs 2020. Hij ontvangt deze prijs vanwege zijn bijdrage aan de acceptatie en zichtbaarheid van de LHBTI+-gemeenschap in Utrecht.

Bekijk hier de prijsuitreiking
De uitzending begint ongeveer bij minuut 28.

Voormalige burgemeesters Annie-Brouwer-Korf en Jan van Zanen strijden voor een inclusief Utrecht
Zichtbaar trots en geëmotioneerd neemt voormalig burgemeester Jan van Zanen vanuit Den Haag via een live verbinding met TivoliVredenburg tijdens het Utrecht Rainbow Festival de Annie Brouwer-Korf prijs in handen. ‘Als wethouder diende ik al onder Annie Brouwer-Korf, tot 2008 burgemeester van Utrecht, en ik was geïnspireerd door haar bevlogenheid om van Utrecht een inclusieve stad te maken. Haar werk heb ik tijdens mijn ambtsperiode geprobeerd door te zetten en ik voel me dan ook zeer vereërd om deze prijs die naar haar vernoemd is, in ontvangst te nemen’, aldus Jan van Zanen. Daarmee is hij de tweede burgemeester die de prijs ontvangt, na Annie Brouwer-Korf zelf die in 2007 de eerste prijs ontving. Het bedrag van €5000 behorende bij de prijs, zal hij in overleg met de jury ten goede laten komen aan een organisatie die zich inzet voor de LHBTI+-gemeenschap.

Uitgestelde en aangepaste uitreiking Annie Brouwer-Korf prijs
Al sinds 2007 wordt jaarlijks tijdens het Midzomergracht festival in Utrecht de Annie-Brouwer-Korf prijs uitgereikt aan mensen of organisaties die zich zichtbaar inzetten voor de acceptatie en zichtbaarheid van de roze gemeenschap in Utrecht. In verband met corona moest het festival dit jaar noodgedwongen afgelast worden, maar gelukkig is er een mogelijkheid gevonden om de prijs dit jaar toch uit te reiken tijdens het Utrecht Rainbow Festival in Utrecht. Met van het festival willen de organiserende partijen de stad binden en samenbrengen in deze onzekere tijd met als motto ‘Samen zijn we sterker om te strijden voor gelijkheid’.
Vanwege corona is de burgemeester ook niet fysiek aanwezig in Utrecht maar via een live verbinding vanuit Den Haag. Hij wordt vergezeld door enkele roze organisaties uit de Hofstad omdat hij na zijn jarenlange werk in Utrecht ook stappen wil zetten om van Den Haag een nog inclusievere stad te maken.

Naast het uitstellen van de uitreiking is ook de procedure aangepast. Vanwege de korte doorlooptijd kon er geen selectie-procedure en keuze uit verschillende initiatieven plaatsvinden. In plaats daarvan besloot de jury in overleg met de Gemeente Utrecht zelf iemand voor te dragen die veel voor de gemeenschap in Utrecht heeft betekend.

Jan van Zanen als inclusieve burgervader
Afgelopen juli sloot Jan van Zanen na zes en een half jaar zijn ambtstermijn af als burgemeester van Utrecht en in zijn afscheidstoespraak stak hij de LHBTI+ gemeenschap nog één keer een hart onder de riem. Al sinds zijn aantreden in januari 2014 was hij betrokken met alle inwoners van de stad, ongeacht afkomst of seksuele voorkeur. Zo luisterde hij aandacht naar alle feestelijke initiatieven maar ook de problematiek die er heerste tijdens een introductie-middag met LHBTI+ belangenorganisaties in mei 2014. De jaren erna greep hij persoonlijk in wanneer de gemeenschap te maken had met geweld in het uitgaansleven. Verder was hij regelmatig aanwezig op Coming Out Dag om persoonlijk de regenvlag te hijsen bij het Stadskantoor. Hij was ook zichtbaar trots tijdens de eerste Utrecht Canal Pride in 2017 en melde de pers al dat er een nieuwe traditie was geboren voordat er daar een beslissing over was genomen.
Volgens de jury heeft Jan van Zanen een zichtbare bijdrage geleverd door niet alleen aanwezig te zijn op de momenten dat diversiteit gevierd werd, maar ook sprak hij zich herhaaldelijk uit als het ging over discriminatie en geweld jegens de gemeenschap. Gehuld in regenboog-stropdas en bijpassende sokken was hij een voorvechter van diversiteit en inclusiviteit. Een betere bondgenoot kon de Utrechtse LHBTI+-gemeenschap zicht niet wensen.

Over de Annie Brouwer Korf-prijs
Mevrouw mr. Annie Brouwer-Korf (1946 – 2017) was van 1999 tot 2008 burgemeester van Utrecht. In die periode heeft ze zich bijzonder ingezet voor de rechten van de lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen van de stad Utrecht en ver daarbuiten.
Sinds 2007 wordt daarom jaarlijks tijdens het Midzomergracht festival de Annie Brouwer-Korf-prijs uitgereikt aan mensen die zich – net zoals zij – sterk maken voor de acceptatie en de zichtbaarheid van de roze gemeenschap in Utrecht. Ter ere van haar afscheid als burgemeester in 2007 was zij de eerste winnaar van de prijs. Aan de prijs is een bedrag van €5.000 verbonden voor de winnaar.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor onze e-mail nieuwsbrief.
Zo ben je altijd op de hoogte van wat er tijdens en rondom het Midzomergracht festival gebeurt.
Uitschrijven kan op elk moment.

Voor meer informatie n.a.v. dit bericht kunt u contact opnemen met:

Roy Nikkelen
Marketing & Communicatie
Mail: roy@midzomergracht.nl

Meghan Parinussa
Marketing & Communicatie
Mail: Meghan@midzomergracht.nl