MZG Out&Proud Filmweek: unieke samenwerking zorgt voor divers bereik

Van 15 tot en met 24 juni vindt tijdens het Midzomergracht festival de eerste editie van de MZG Out&Proud Filmweek plaats. Tien dagen lang zijn de mooiste en indrukwekkendste LHBTI-films te zien, op bijzondere plekken in de stad Utrecht. Van klassiekers tot voorpremières en van shortfilms tot documentaires; de filmweek biedt het allemaal!

De MZG Out&Proud Filmweek komt tot stand dankzij een unieke samenwerking tussen ‘t Hoogt, Pathé, Springhaver/LHC, Anteros, de Jonge Utrechtenaers, Hivos, de Roze Filmdagen en de Bodytalk. Een greep uit de titels die te zien zijn: Evening Shadows, Call me by your name, Grace Jones: Bloodlight and Bami, Love is Strange, The Cakemaker, Pride en LHBTI+ Shorts; inclusief een interessant randprogramma.  Bekijk het volledige programma op de Facebook-pagina.

Iets onbespreekbaars bespreekbaar maken
“In mijn werk zie ik regelmatig hoe film en kunst gebruikt worden om iets onbespreekbaars, bespreekbaar te maken”, zegt Karen Hammink van Hivos. “Ik vind het dan ook een heel goed idee van Midzomergracht festival om film onderdeel van het festival te laten zijn en ik ben blij dat we hierin samenwerken.”

De openingsfilm op vrijdag 15 juni, Evening Shadows, is een mooi voorbeeld van het bespreekbaar maken van iets dat in sommige landen onbespreekbaar is. Het is de eerste film uit India die is gemaakt voor een breed publiek met het thema homoseksualiteit, een voor India zeer gevoelig onderwerp. Karen Hammink: “De film heeft dit jaar de ‘Hivos Free to be me Award’ gewonnen, een heel terechte winnaar van onze award!”

Joost de Vries, Midzomergracht festival:’’De filmweek versterkt het culturele programma van het Midzomergracht festival. Films kunnen op een laagdrempelige, luchtige en artistieke manier LHBTI-onderwerpen aankaarten en bieden daarnaast herkenbaarheid en eventueel troost. De gezamenlijke kijkervaring biedt bovendien gespreksstof na afloop van een film. Ik ben dan ook blij met de randprogrammering voor en/of na de films. Het zorgt voor verbinding en ontmoeting tussen het publiek.’

Groot bereik voor ‘kleine’ films
De filmselectie is bewust breed gehouden, met het universele thema ‘liefde, in al haar smaken’. Op deze manier bedient de MZG Out&Proud Filmweek ook het ‘algemene publiek’. Jonnie Paling van Jonge Utrechtenaers is heel blij met de samenwerking voor deze filmweek: “Het gevaar van een festival als Midzomergracht kan zijn dat het een ‘incrowd festival’ wordt. Maar de MZG Out&Proud Filmweek koppelt kleine LHBTI+ organisaties aan grote commerciële organisaties als Pathé met een enorme achterban. Zo zorgen we ervoor dat de films die een prachtige kijk op het LHBTI+ leven bieden, gezien worden door een grote en diverse groep mensen.”

Nynke van Huet van Pathé: “Ik vind het gaaf om te zien dat we met alle partners samen een heel divers filmprogramma hebben kunnen samenstellen. Persoonlijk kijk ik erg uit naar het Rooftop-programma op vrijdagavond 22 juni in Pathé Utrecht Leidsche Rijn. We hopen op een fantastische avond die we afsluiten met de film ‘Pride’ onder de sterrenhemel!”

Unieke samenwerking
Een samenwerking van acht partners om tot deze filmweek te komen is uniek voor Utrecht. De partners hopen dat dit de start is van een mooie nieuwe traditie tijdens Midzomergracht festival.

Jan van den Brink van ’t Hoogt: “Het meest bijzondere aan deze filmweek vind ik dat bijna alle filmpartijen in Utrecht hier op hun eigen wijze aan deelnemen, en dat er op zo’n manier een mooi en veelzijdig filmprogramma te zien is – met eigenlijk alleen maar specials!”

“Roze Filmdagen is trots om samen te werken met Midzomergracht om zo een aantal highlights van het afgelopen festival te presenteren. Korte films zijn normaal maar sporadisch te zien en nu vinden zij nogmaals een weg naar een mooi publiek.”, zegt Werner Borkes, festivaldirecteur van de Roze Filmdagen in Amsterdam. “De korte prijswinnende films geven de diversiteit van de community goed weer in verschillende genres, stijlen en onderwerpen.”

Ook LHBT+ studentenvereniging Anteros organiseert een van de avonden. Noortje van Bentum: “Wij vinden het heel leuk om als Kunst- en Cultuurcommissie van Anteros mee te kunnen werken aan de Midzomergracht Filmweek. Het voelt speciaal dat wij deel mogen uitmaken van deze week. Er zijn veel partners en mensen betrokken die allemaal hun steentje bijdragen om de filmweek zo mooi mogelijk te maken. Tot nu toe gaat alles goed en we hebben er allemaal heel veel zin in!”

Diverse mooie films en documentaires
Van vrijdag 15 tot en met zondag 24 juni zijn diverse mooie films en documentaires te zien. De partners hebben zo hun favorieten.

Jan van den Brink van ’t Hoogt: “Persoonlijk kijk ik het meest uit naar Grace Jones: Bloodlight and Bami. Omdat ze een fascinerende vrouw en artiest is; haar belangrijkste rollen – model, homo-icoon, actrice en zangeres – lopen naadloos in elkaar over. En regisseur Sophie Fiennes heeft bewezen dat zij complexe persoonlijkheden prachtig kan portretteren.”

Jonnie Paling van Jonge Utrechtenaers: “Hoe suf het ook klinkt kijk ik vooral uit naar onze eigen short docu night op 23 juni. Als Jonge Utrechtenaers hebben we Roze Filmdagen gevraagd om een kijkje in de levens te geven die in de huidige maatschappij nog de minste aandacht krijgen. Denk hierbij aan transseksualiteit, interseksualiteit of aseksualiteit. Binnen dit kader programmeren de Roze Filmdagen prachtige short-docu’s die hopelijk niet alleen mijn eigen beeld verruimen, maar ook dat van de hopelijk vele bezoekers!”

Roos Stelling van Louis Hartlooper Complex/Springhaver kan duidelijk niet kiezen: “Ik kijk erg uit naar Some Like It Hot in ’t Hoogt, ik ben nieuwsgierig naar Evening Shadows in de Stadsschouwburg en ik raad echt iedereen aan om (nog) een keer Pride te gaan kijken tijdens het rooftop-programma.

Heel trots ben ik op de ontroerende korte documentaire Breaking Borders die wij een aantal keer gratis vertonen op zaterdag 23 juni in Springhaver. De korte docu won eerder CampusDoc in LHC en de Annie Brouwer-Korf Prijs tijdens Midzomergracht vorig jaar. En in LHC vertonen we op de laatste dag van het festival de landelijke voorpremière van Disobedience van regisseur Sebastian Lelio die eerder Una Mujer Fantastica maakte.”

Noortje van Bentum van Anteros: “Ik denk dat wij heel erg uitkijken naar onze eigen film, Love is Strange, of woensdag 20 juni. Niet omdat we geen interesse hebben in de rest, maar omdat we heel trots zijn dat we mee mogen werken aan de MZG Out&Proud Filmweek en zelf een avond mogen organiseren. Uiteraard zijn we ook heel benieuwd naar reacties van leden van onze vereniging en natuurlijk alle andere bezoekers.”

Riet lammers

Bekijk ook

Tekst: Tekst Joris van den Ring-Bax