Nieuw: klassiek concert ‘Vier de Liefde’ tijdens Midzomergracht

Vier de Liefde samen met alle Utrechters – Op vrijdag 22 juni vindt de eerste editie van het gratis klassieke concert ‘Vier de Liefde’ plaats. Het concert is een muzikale samenwerking tussen Het Muzieklokaal en het Midzomergracht festival.

Iedereen is anders en dat vieren we samen! We vieren op deze avond de diversiteit in de liefde, ongeacht je seksuele voorkeur of gender. En hoe kan dat beter dan met muziek die je raakt?

Vier de Liefde is een uniek openluchtconcert door jonge, talentvolle klassieke musici op een fantastische locatie in de Utrechtse binnenstad. De artiesten en de presentator van de avond vieren het thema ‘liefde’ actief samen met het aanwezige publiek.

De organisatoren, Talitha Verheij en Sanne van Buuren van Het Muzieklokaal en Joost de Vries en Emma van Tol van Midzomergracht festival, zijn supertrots op ‘hun kindje’. In dit artikel lees je alles over de totstandkoming en waarom je erbij móet zijn op vrijdag 22 juni.

Klassieke muziek, voor alle Utrechters
De ideeën voor Vier de Liefde zijn vorig jaar al ontstaan. Het Muzieklokaal wilde graag op haar manier bijdragen aan het Midzomergracht festival. De contacten waren zo gelegd, maar het was vorig jaar helaas te kort dag om het voor elkaar te krijgen. Voor de 2018-editie is het project ruim op tijd opgestart. De betrokkenen brengen klassieke muziek naar buiten, voor alle Utrechters.

Sanne van Buuren van Het Muzieklokaal: “Bij ons in Het Muzieklokaal zijn standaard twee klassieke optredens per week. In de zomer ligt die frequentie lager, omdat er vooral zo veel buiten gebeurt.

Wij willen graag onze concerten uitbreiden naar buiten en we vinden het geweldig om met het concert Vier de Liefde tijdens Midzomergracht af te trappen.”

Talitha Verheij van Het Muzieklokaal: “We sluiten graag aan bij wat leeft in de stad. Midzomergracht festival is natuurlijk superbekend in Utrecht, het is een begrip. En we hebben zelf ook ‘affiniteit met de doelgroep’ zullen we maar zeggen, haha!”

Het klassieke concert is vrij toegankelijk voor iedereen uit Utrecht en daarbuiten. De keuze voor de naam ‘Vier de Liefde’ is niet voor niets. Het Midzomergracht festival viert immers de liefde in al haar diversiteit. Het concert moet daarnaast inspireren en laten zien dat Utrecht een gastvrije stad is en plek biedt voor bijzondere jonge talenten.

Sanne: “Ik ben trots dat dit festival er in Utrecht is. Het laat zien dat Utrecht een open stad is. Een tolerante stad. Dat is echt Utrecht vind ik. En Het Muzieklokaal is ook echt Utrecht. Ons stukje openbaar Utrecht. Ik ben heel blij dat wij op deze manier kunnen bijdragen aan Midzomergracht én aan Utrecht.”

Bredere zichtbaarheid van het thema
Het is niet de eerste keer dat klassieke muziek onderdeel is van Midzomergracht festival. Uit het ‘Midzomergracht-verleden’ is bekend dat concerten aan de Oude Gracht (tussen 1999 en 2004), met een klassiek tot populair repertoire, belangrijke publiekstrekkers zijn en dat het publiek ook zeer divers van samenstelling is. Het concert Vier de Liefde zorgt voor een brede zichtbaarheid van het thema in de stad en verbindt een ander, niet eerder bereikt publiek, aan het festival.

Joost de Vries van Midzomergracht festival: “Midzomergracht wil met dit concert nieuwe doelgroepen bereiken. Zo wordt niet alleen de eigen LHBTI-achterban aangesproken, maar komen de zichtbaarheid en het thema van het festival onder een breder en diverser publiek onder de aandacht. Het concert is er voor iedereen, juist om zo de boodschap en de missie van het festival breder te laten landen.”

Sanne: “We streven qua publiek naar een mooie mix van jong en oud. Van de activiteiten tijdens Midzomergracht zullen wij inderdaad misschien niet het meest ‘gay-e’ publiek trekken, maar waarschijnlijk wel het meest diverse.”

Talitha: “Het publiek van Het Muzieklokaal is een heel vrij publiek. Beetje soft geformuleerd misschien, maar iedereen kan hier zichzelf zijn. Wij hopen op net zo’n vrij publiek tijdens Vier de Liefde.”

‘Musthear’ tijdens Midzomergracht
Bezoekers komen tijdens Vier de Liefde op een makkelijke, leuke, verrijkende manier met klassieke muziek in aanraking. En met de thematiek van het festival. Het thema komt via het concert op een speelse manier onder de aandacht.

Emma van Tol, projectleider voor het concert vanuit Midzomergracht festival: “Wat ik tof vind is dat dit project het voor een breed publiek heel toegankelijk maakt om van klassieke muziek te genieten. Klassieke muziek met een biertje of wijntje in je hand, in het avondzonnetje aan het water. Dat is toch heerlijk!”

Sanne: “Klassieke concerten en klassieke muziek zijn toch vaak een beetje stijf. Maar wij zetten tijdens Vier de Liefde juist een lekkere festivalsfeer neer.”

Talitha: “En daar gaan de artiesten ook zeker voor zorgen. Dit zijn onze toppers die al vaker bij ons hebben opgetreden. Zij maken echt contact met het publiek en hun optredens zijn nooit ‘stijf klassiek’. Integendeel.”

Productionele uitdagingen
Een concert in de buitenlucht brengt altijd spannende uitdagingen met zich mee. Wat gaat het weer bijvoorbeeld doen. Wat is het spannendst aan het concert Vier de Liefde?

Emma: “Een concert op het water… Daar komt nogal wat bij kijken! Het podium van 5 bij 6 meter wordt gebouwd op een ponton, een drijvend vlot. En hier moet dan ook nog eens een vleugel opgetakeld worden… Een flinke uitdaging voor onze geluids- en lichttechnici. Maar ook voor de artiesten een spannende onderneming!”

Talitha: “Ik denk de hele tijd ’als het maar niet regent’, haha! Zonder gekheid; het komt natuurlijk allemaal goed. Voor mij is het concert geslaagd als we het publiek een heel mooie avond hebben bezorgd.”

Sanne: “Ja, en als meer mensen ‘in het groot’ kunnen ervaren wat binnen in Het Muzieklokaal gebeurt. Bij ons kun je open en vrij zijn; en dat bedoel ik breder dan seksualiteit. Ik hoop op een heel ontspannen, vrije, mooie avond. Waarop iedereen zichzelf kan zijn.”

Over de musici

Beth&Flo
Elsbet Remijn en Claudette Verhulst: twee pianistes, achtentachtig witzwarte toetsen, miljoenen kleuren muziek. Met Gershwin, Rachmaninov en Brahms, een liedje, een knipoog en een kus vieren Beth & Flo de liefde in al haar facetten! Beth&Flo brengen klassiek met een vleugje theater. Ze leggen in hun programma op speelse en theatrale wijze een relatie met seksuele diversiteit en luisteren hun klassieke repertoire op met gesproken en gezongen woord.

James Oesi
James Oesi is een van de weinigen in Nederland die de contrabas als solo-instrument inzet. Overal waar hij komt charmeert hij met zijn innemende verschijning en zijn grote vriend de contrabas. Hij is een begaafd musicus die zijn muziek dicht bij het publiek weet te brengen. Vanwege zijn eigen geaardheid heeft James raakvlakken met de doelgroep van het Midzomergracht festival en ook hij zal zijn repertoire toesnijden op dit thema door onder andere muziek te spelen van homoseksuele componisten.

Bekijk ook

Tekst: Tekst Joris van den Ring-Bax
Fotografie Sanne en Talitha: Elvin Boer
Fotografie Beth & Flo: Jenny Audring