Utrechtse prijs om bijdragen aan de acceptatie en zichtbaarheid van de LHBTI+-gemeenschap te eren

Games[4Diversity] ontvangt Annie Brouwer-Korf Prijs 2019 van burgemeester Jan van Zanen tijdens Midzomergracht festival

Utrecht, 23 juni 2019 – In een volle Blauwe Zaal van Stadsschouwburg Utrecht neemt Games[4Diversity] de Annie Brouwer-Korf Prijs 2019 in ontvangst van burgemeester Jan van Zanen. Uit 21 inzendingen ontvangen zij deze prijs vanwege hun bijdrage aan de acceptatie en zichtbaarheid van de LHBTI-gemeenschap. De uitreiking vindt plaatst tijdens de 23e editie van het Midzomergracht festival.

“Menno Deen: “ik ben enorm vereerd dat we genomineerd zijn en zelfs hebben gewonnen. Ik ben bijzonder trots dat we ons als stichting mogen scharen onder een gezelschap dat zich zo hard heeft ingezet voor onze gemeenschap. Het is echt een eer!”

Games4[Diversity]
Al verscheidene jaren zet Games[4Diversity] zich in om de diversiteit en daarbinnen de LHBTQI community binnen videogames in brede zin te verbeteren. Het gaat daarbij niet alleen om diversiteit van de personages in de game, maar ook van de spelers en game ontwikkelaars. Games[4Diversity] enthousiasmeert iedereen zichzelf te zijn en omarmd te worden door anderen, onder andere door zogenaamde Game Jams, een groepsactiviteit waarbij in een korte tijd een game wordt ontwikkeld door teams of individuen. Dit kan gaan over thema’s als homoseksualiteit, religie, mentale & fysieke beperkingen, culturele diversiteit en vluchtelingenproblematiek.

Juryrapport prijst de interactiviteit van het project
De jury roept Games[4 Diversity] uit tot winnaar van de Annie Brouwer-Korf Prijs 2019. In de visie van de jury is gaming van uiterst belang voor LHBTI´ers op zoek naar hun identiteit; het gamen biedt de mogelijkheid om letterlijk te spelen met identiteit en acties in een virtuele wereld en daarmee de eigen identiteit te versterken.

Diversiteit is duidelijk een belangrijke waarde binnen de activiteiten van Games[4Diversity] en gaat daarmee verder dan opwekken van empathie. De jury prijst de interactiviteit van het project, waardoor zowel de gamers als de ontwerpers op gelijkwaardige basis met elkaar aan de slag gaan om de game wereld inclusiever te maken.

Met de Annie Brouwer-Korf Prijs en het bijbehorende bedrag van €5000 eert de jury deze organisatie met hun innovatief, verbindend en waardevol project dat op unieke wijze zal bijdragen aan de betere zichtbaarheid en empowerment van de Utrechtse LHBTI´ers. Het bedrag zal worden besteed aan een Games[4Diversity]-project in Utrecht, genaamd ‘Jam Utrecht, De Roze Game Stad’.

Overige twee genomineerden ontvangen elk €500 voor hun ingezonden projecten
De jury had het dit jaar zwaar bij het kiezen van een winnaar. Uit het grote aantal van 21 inzendingen werden eerst drie organisaties genomineerd. Naast Games[4Diversity] waren dit Stichting PANN en De Utrechtse studentensportverenigingen/Sportraad Utrecht. Zij ontvangen elk €500 voor hun ingezonden projecten.

PANN zet zich al 50 jaar in voor de Utrechtse roze gemeenschap. Zij droegen hun project PANN voor (G)oud aan, waarmee ze dagjes uit organiseren voor roze ouderen om eenzaamheid te doorbreken en contact te leggen tussen de huidige jeugd van PANN en de PANN’ers van 50 jaar geleden.
Om homoseksualiteit binnen de vereniging bespreekbaar te maken hebben de besturen van de verenigingen USVV Odysseus ’91, USRS, USHC, TC De Uithof, STUdance en USV Protos in 2014 besloten om een front te vormen om dit aan te pakkken. Want: Homo? Boeit geen flikker! Tijdens een jaarlijkse anti-homofobiedag moedigen zij aan om homoseksualiteit binnen de vereniging bespreekbaar te maken. Samen met Sportraad Utrecht droegen zij deze zogenaamde Roze Zaterdag voor.

Over de Annie Brouwer Korf-prijs
Mevrouw mr. Annie Brouwer-Korf (1946 – 2017) was van 1999 tot 2008 burgemeester van Utrecht. In die periode heeft ze zich bijzonder ingezet voor de rechten van de lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen van de stad Utrecht en ver daarbuiten.
Sinds 2007 wordt daarom jaarlijks tijdens het Midzomergracht festival de Annie Brouwer-Korf-prijs uitgereikt aan mensen die zich – net zoals zij – sterk maken voor de acceptatie en de zichtbaarheid van de roze gemeenschap in Utrecht. Ter ere van haar afscheid als burgemeester in 2007 was zij de eerste winnaar van de prijs. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden voor de winnaar en een bedrag van 500 euro voor elk van de drie genomineerden. De winnaar zal op zondag 23 juni 2019 tijdens de ABK Show in de Stadsschouwburg Utrecht bekendgemaakt worden.

Over Midzomergracht festival
Van het Eindfeest Roze Lente in 1997 naar een 7-daags festival met honderd activiteiten. Het Midzomergracht festival is volop in beweging. 1 week feest voor meer acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit en meer zichtbaarheid van de Utrechtse LHBTI+-gemeenschap bij een zo groot mogelijk publiek. Het Midzomergracht festival is een feest waar je elkaar ontmoet en waar vooroordelen worden weggenomen. Met aandacht voor sport, educatie, cultuur en pride. Voor iedereen. Ongeacht leeftijd, gender en seksuele voorkeur. Het festival wordt georganiseerd door Stichting de Overkant, een 100% vrijwilligersorganisatie gesteund met bijdragen van de gemeente Utrecht en verschillende fondsen en sponsoren.

Bekijk ook

Voor meer informatie n.a.v. dit bericht kunt u contact opnemen met:

Leon Bex
Voorzitter
Stichting de Overkant / Midzomergracht festival
Telefoon: 06 13 198 189
Mail: leon@midzomergracht.nl

Roy Nikkelen
Marketing & Communicatie
Stichting de Overkant / Midzomergracht festival
Telefoon: 06 42 297 740
Mail: roy@midzomergracht.nl