Utrechtse prijs om bijdragen aan de acceptatie en zichtbaarheid van de LHBTI+-gemeenschap te eren

Drie genomineerden Annie Brouwer Korf-prijs 2019 bekendgemaakt

Utrecht, 18 mei 2019 – Op het Jaarbeursplein in Utrecht heeft wethouder Linda Voortman de drie genomineerden bekendgemaakt die meedingen naar de Annie-Brouwer Korf-prijs 2019. Voor deze prijs komen personen, bedrijven, organisaties en projecten in aanmerking die bijdragen aan de acceptatie en zichtbaarheid van de LHBTI+-gemeenschap. Voor deze 13e editie van de prijs komen PANN, de Utrechtse studentensportverenigingen / Sportraad Utrecht en Games4Diversity in aanmerking. De winnaar zal op 23 juni 2019 tijdens het Midzomergracht festival bekendgemaakt worden.

PANN met PANN voor (G)oud
PANN staat in Utrecht bekend als organisator van feesten, maar PANN is meer dan alleen dat. De organisatie draagt sinds 1969 bij aan de acceptatie en emancipatie van (LHBTI+)jongeren door middel van het organiseren van feesten en maatschappelijke evenementen voor jongeren vanaf 16 jaar. Met de opbrengsten van de feesten ondersteunt PANN diverse projecten in heel Nederland. Het project dat PANN heeft ingediend voor de Annie Brouwer Korf-prijs heet PANN voor (G)oud, een project waarmee ze dagjes uit organiseren voor roze ouderen om eenzaamheid te doorbreken en contact te leggen tussen de huidige jeugd van PANN en de PANN’ers van 50 jaar geleden. De jury wil PANN nomineren vanwege 50 jaar inzet voor de Utrechtse roze gemeenschap.

De Utrechtse studentensportverenigingen/ Sportraad Utrecht met De Roze Zaterdag
Binnen de sport is homoseksualiteit en genderidentiteit vaak geen onderwerp van gesprek en het kan zelfs lastig zijn om ook binnen je sportvereniging uit de kast te komen. Om dit binnen de vereniging bespreekbaar te maken hebben de besturen van de verenigingen USVV Odysseus ’91, USRS, USHC, TC De Uithof, STUdance en USV Protos in 2014 besloten om een front te vormen om dit aan te pakken. Want: Homo? Boeit geen flikker! Tijdens de jaarlijkse Roze Zaterdag moedigen zij aan om homoseksualiteit en genderidentiteit binnen de vereniging bespreekbaar te maken. Het juryrapport benoemt dat “dit één van de weinige, wellicht de enige, reguliere sportorganisatie in Utrecht is die LHBTI+-beleid heeft en daar actief iets mee doet”.

Games4Diversity
Al verscheidene jaren zet Games4Diversity zich in om de diversiteit, en daarbinnen de LHBTI+ -gemeenschap, binnen videogames in brede zin te verbeteren. Het gaat daarbij niet alleen om diversiteit van de personages in de game, maar ook van de spelers en game ontwikkelaars. Games4Diversity enthousiasmeert iedereen zichzelf te zijn en omarmd te worden door anderen, onder meer door deelname aan de Utrecht Canal Pride in 2018 en 2019 met een ‘LHBTQI videogame boot’ en zogenaamde Game Jams, een groepsactiviteit waarbij in een korte tijd een game wordt ontwikkeld door teams of individuen. Dit kan gaan over thema’s als homoseksualiteit, religie, mentale en fysieke beperkingen, culturele diversiteit en vluchtelingenproblematiek. Reden om deze organisatie te nomineren is volgens de jury hun vernieuwende en innovatieve aanpak binnen een steeds groter groeiend medium als games om zo een grote groep jongeren en ook niet-LHBTI+’ers aan te spreken.

Over de Annie Brouwer Korf-prijs
Mevrouw mr. Annie Brouwer-Korf (1946 – 2017) was van 1999 tot 2008 burgemeester van Utrecht. In die periode heeft ze zich bijzonder ingezet voor de rechten van de lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen van de stad Utrecht en ver daarbuiten.
Sinds 2007 wordt daarom jaarlijks tijdens het Midzomergracht festival de Annie Brouwer-Korf-prijs uitgereikt aan mensen die zich – net zoals zij – sterk maken voor de acceptatie en de zichtbaarheid van de roze gemeenschap in Utrecht. Ter ere van haar afscheid als burgemeester in 2007 was zij de eerste winnaar van de prijs. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden voor de winnaar en een bedrag van 500 euro voor elk van de drie genomineerden. De winnaar zal op zondag 23 juni 2019 tijdens de ABK Show in de Stadsschouwburg Utrecht bekendgemaakt worden.

Over Midzomergracht festival
Van het Eindfeest Roze Lente in 1997 naar een 7-daags festival met honderd activiteiten. Het Midzomergracht festival is volop in beweging. 1 week feest voor meer acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit en meer zichtbaarheid van de Utrechtse LHBTI+-gemeenschap bij een zo groot mogelijk publiek. Het Midzomergracht festival is een feest waar je elkaar ontmoet en waar vooroordelen worden weggenomen. Met aandacht voor sport, educatie, cultuur en pride. Voor iedereen. Ongeacht leeftijd, gender en seksuele voorkeur. Het festival wordt georganiseerd door Stichting de Overkant, een 100% vrijwilligersorganisatie gesteund met bijdragen van de gemeente Utrecht en verschillende fondsen en sponsoren.

Bekijk ook

Voor meer informatie n.a.v. dit bericht kunt u contact opnemen met:

Leon Bex
Voorzitter
Stichting de Overkant / Midzomergracht festival
Telefoon: 06 13 198 189
Mail: leon@midzomergracht.nl

Roy Nikkelen
Marketing & Communicatie
Stichting de Overkant / Midzomergracht festival
Telefoon: 06 42 297 740
Mail: roy@midzomergracht.nl